DOBROBITI ŽALFIJE I KAKO DA JE GAJITE U KUĆI
DOBROBITI ŽALFIJE I KAKO DA JE GAJITE U KUĆI
Foto: pixabay.com

SVE DOBROBITI ŽALFIJE I KAKO DA JE GAJITE U KUĆI

Žalfija je prirodan lek za mnoge tegobe, ima antigljivično i antibakterijsko dejstvo, a hiljadama godina unazad se smatra čudesnom biljkom koja leči mnoge bolesti.

ŽALFIJA sadrži tanin koji jača sluzokožu, etarsko ulje koje ima antiseptično dejstvo, kao i flavonoide i fenoličnu kiselinu koji deluju antispazmatično, odnosno smiruju grčeve unutrašnjih organa i reguliši lučenje žuči.

Osim kao lek, žalfija se koristi i kao začin i jedan je od sastojaka mnogih krema za negu kože, pasti za zube i šampona.

Žalfija je poznata da služi za izbacivanje sluzi i drugih štetnih materija iz organizma. Pomaže kod nervoze, napetosti, umora, poboljšanje memorije i loše koncentracije.

Takođe, pomaže kod upala krajnika i desni kada se grgulja u ustima. Efikasna je kod gingivitisa, apscesa, karijesa i eliminiše neprijatan zadah u ustima. U lečenju i prevenciji paradontopatije, žalfija može biti od velike pomoći.

Žalfija uspešno reguliše znojenje, jača imuni sistem, pomaže u borbi protiv groznice. Blagotvorno deluje na disajne puteve, bubrege i mokraćnu bešiku.

Žalfija je od izuzetnog značaja kod Parkinsonove bolesti. Daje odlične rezultate kod lečenja gljivičnih infekcija i raznih poremećaja u ciklusu kod žena.

Žalfija je takođe, veoma dobra za kožu, koristite se kod problema sa aknama i mitiserima, a delotvorna je u nezi masne kože. Čini kožu lepšom i vitalnijom. Žalfija je korisna i u borbi protiv celulita, a koristite se i za detoksikaciju kože.

ŽALFIJA je antibiotik širokog spektra pa je svakako treba iskoristiti.

NE SMEJU je koristiti trudnice, dojilje i epileptičari, jer dugotrajna upotreba može dovesti do iznenadnog napada grčeva, zbog tujona – toksičnog sastojka. U retkim slučajevima, žalfija može da dovede do mučnine, vrtoglavice i povraćanja.

GAJENJE ŽALFIJE U KUĆI

Gajenje žalfije je veoma lako. Najjednostavnije je da nabavite male sadnice žalfije spremne za sadnju koje možete naći u rasadnicima. Uspeva na svim tipovima zemljišta ali joj najviše odgovara duboko, plodno zemljište.

Ako nemate dvorište, najbolje je da se gaji u saksiji sama jer se razvija u nizak drvenast grm, pa je i najbolje da biljka raste zasebno. Ukoliko želite da sadite u bašti, gledajte da razmak između biljaka bude 30 – 40cm.

Potrebno je da saksiju napunite mešavinom zemlje i šljunka, a povremeno zemlju nađubrite da bi bila žbunastija. Saksija je odličan izbor jer možete precizno dozirati količinu vode i možete lako da je premestite gde ima sunčeve svetlosti jer žalfija traži dosta sunca. Ukoliko sadite u bašti, izbegavajte mesta pored biljaka koje zahtevaju puno vode, jer žalfiji odgovaraju suvlji uslovi. Uprkos tome što ne podnosi baš vlagu, žalfija dobro podnosi zimu i niske temperature.

Kada želite možete brati listić žalfije ili uzeti čitavu stabljiku i iskoristiti je za čaj, kao začin i sl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.