Kako nam pomažu eterična i biljna ulja kada je nega noktiju u pitanju
Kako nam pomažu eterična i biljna ulja kada je nega noktiju u pitanju
Foto: freepik.com

NEGA NOKTIJU UZ POMOĆ ETERIČNIH I BILJNIH ULJA

Nokti, kao i zanoktice traže hidrataciju kao i ostatak vašeg tela. Pored mnogih preparata za negu noktiju i eterična i biljna ulja mogu da pomognu da vam nokti budu lepi i zdravi.

ŠTA PRE SVEGA TREBA DA ZNAMO

Biljno ulje je sirova i uljasta supstanca ekstrahovana iz orašastih plodova, semena ili sveže sečenog cveća koja je podvrgnuta procesu hladnog pritiska. S druge strane, eterično ulje je veoma mirisna supstanca koja se ekstrahuje iz različitih delova biljke (listova, korena, voća, drveta, cveta) destilacijom vodenom parom.

I biljna i eterična ulja su odlična za jačanje noktiju i zarastanje ispucalih zanoktica. Biljna ulja poput semenki grožđa i šargarepe hidriraju, dok ulje vitamina E jača, a jojoba hrani. Što se tiče eteričnih ulja, stvari poput čajevca i čempresa su antibakterijske, dok lavanda i kamilica umiruju.

Zapamtite, većinu eteričnih ulja ne treba nanositi direktno na kožu. Najbolje je kada se razblaže u biljnom ulju.

NAJBOLJA BILJNA ULJA ZA NOKTE

Koristite biljna ulja kad god vam je potrebno da navlažite isušenu kožu ili kao osnovu za mešavinu eteričnih ulja.

Vitamin E

Ulje vitamina E se dugo koristi za jačanje lomljivih noktiju i hidrataciju ispucale kože. Pokazalo se da poboljšava tkiva uključena u cirkulaciju krvi svojim antiinflamatornim efektima, što može biti važno i za rast i zarastanje noktiju.

Jojoba ulje

Ulje jojobe sadrži mnoštvo dugolančanih alkohola i masnih kiselina za koje se pokazalo da neguju kožu. Pored toga, ulje jojobe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u poboljšanju različitih stanja kože, kao što su infekcije, prevremeno starenje i zarastanje rana.

Ulje semena šargarepe

Ulje semena šargarepe jedno je omiljenih ulja, ne samo za nokte, već i za kožu uopšte. Bogat je beta karotenom i masnim kiselinama, vitaminima A i E i provitaminom A. Odličan je u vraćanju vlage koja je suvoj, ispucaloj koži tako očajnički potrebna.

Ulje semenki grožđa

Seme grožđa je bogat vitaminima C, D i E i sadrži mnoštvo masnih kiselina i polifenola koji mogu pomoći u smanjenju pojave starenja. Takođe je bez mirisa, što ga čini savršenim uljem za negu.

NAJBOLJA ETERIČNA ULJA ZA NOKTE I ZANOKTICE

Za zdrave nokte i zanoktice, želećete da dodate 1-2 kapi esencijalnog ulja, poput lavande, limuna ili tamjana, u hranljivo biljno ulje. Pobrinite se da odaberete eterična ulja koja odgovaraju potrebama vaših noktiju.

Ulje limuna

Ulje limuna ima antioksidativna svojstva koja su korisna za održavanje zdravlja kože i noktiju. Samo imajte na umu da limunovo ulje može peckati, posebno ako imate napukle zanoktice, pa ga dobro razblažite i potpuno ga preskočite ako primetite bol prilikom nanošenja.

Ulje lavande

Zahvaljujući svojim antibakterijskim i lekovitim svojstvima, ulje lavande je jedno od najboljih eteričnih ulja za nokte i zanoktice. U jednoj studiji sprovedenoj na pacovima, primena esencijalnog ulja lavande na rane podstakla je zarastanje rana ubrzavajući formiranje tkiva i povećavajući proizvodnju kolagena.

Ulje čempresa

Ulje čempresa pomaže u sprečavanju nekih bakterijskih infekcija i veruje se da pomaže u smirivanju upale. Držanjem bakterija na odstojanju, nanošenje direktno na napukle zanoktice verovatno će im pomoći da brže zarastu.

Myrrh (smola mira)

Myrrh se dugo koristi za lečenje kožnih oboljenja kao što su rane, akne i osip. Zbog svojih antibakterijskih i antifungalnih svojstava, myrrh  je odlična za suvu, ispucalu ili povređenu kožu.

Ulje tamjana

Tamjan ima dugu istoriju lokalne upotrebe zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima. Kada kupujete ulje tamjana, pobrinite se da dobijete najviši kvalitet koji možete priuštiti kako biste iskoristili najviše koristi od zarastanja kože.

Eterično ulje smilja 

Zahvaljujući regenerativnim i antioksidativnim svojstvima, ulje Smilja ima niz korisnih upotreba, uključujući lečenje opekotina, posekotina, akni, rana i modrica. Ne samo da se može pohvaliti antiinflamatornim i antiseptičkim svojstvima, već se smatra i korisnim za ožiljke.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je dobro poznato po svojim antiinflamatornim svojstvima. To ga čini vrednim dodatkom domaćim melemima, mastima i losionima za lečenje posekotina i ogrebotina.

NAJBOLJA ETERIČNA ULJA ZA NOKTE NA NOGAMA

Ova antibakterijska i antifungalna ulja mogu pomoći u sprečavanju nekih problema sa noktima na nogama koji se često javljaju tokom hladnijih meseci.

Ulje geranijuma

Dugo korišćeno kao prirodni lek za atletsko stopalo, lišaj, bakterijske infekcije i razna druga stanja kože, eterično ulje geranijuma je moćan antimikrobni lek koji se bezbedno nanosi direktno na kožu.

Cimetovo ulje

Cimet je dobro poznato antimikrobno sredstvo koje deluje tako što ometa omotač bakterijske ćelije i menja strukturu ćelije. Nanošenje cimetovog ulja na nokte može pomoći u usporavanju širenja mikroba koji često dovode do listanja i ljuštenja.

Ulje karanfilića

Eterično ulje karanfilića sadrži veliku količinu fenolnih jedinjenja sa nekoliko bioloških aktivnosti, uključujući antibakterijska, antifungalna, insekticidna i antioksidativna svojstva.

Ulje limunske trave

Zahvaljujući geranialu i neralu, dvema hemikalijama koje limunskoj travi daju oštar miris, pokazalo se da esencijalno ulje limunske trave ima i anti-gljivične i antiinflamatorne prednosti.

NAPRAVITE SAMI ULJE ZA ZANOKTICE

Kako nam pomažu eterična i biljna ulja kada je nega noktiju u pitanju
Foto: freepik.com

Ulje za zanoktice je jednostavno mešavina ulja posebno odabranih za hidrataciju i lečenje kože oko noktiju, kao i samog noktiju.

Dobra mešavina ulja za zanoktice treba da sadrži zdravu mešavinu različitih esencijalnih ulja kako biste mogli da iskoristite sve sinergijske prednosti koje oni nude. Naš recept ne koristi sva eterična ulja za nokte koja sam gore pomenuli jer vam nije potrebno toliko ulja da biste videli rezultate.

Da biste sami napravili ulje za zanoktice, trebaće vam:

  • Ulje semenki grožđa
  • Ulje od semena šargarepe
  • Vitamin E
  • Eterično ulje smirne
  • Eterično ulje limuna
  • Eterično ulje čempresa

Pomešajte ¼ šolje ulja semenki grožđa sa nekoliko kapi svakog od esencijalnih ulja. Koristite levak da prebacite mešavinu ulja u čistu posudicu, praznu olovku za nokte ili bočicu sa esencijalnim uljem.

KAKO KORISTITI ULJE ZA ZANOKTICE

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste pomogli da vaši nokti i zanoktice brže zarastu.

Korak 1: Operite i osušite ruke

Ne samo da ne želite da umasirate prljavštinu u zanoktice već i blago vlažna koža pomaže da se ulje bolje apsorbuje.

Korak 2: Nanesite tanak sloj ulja za zanoktice

Nanesite lagani sloj ulja na ceo nokat i zanoktice. Ne treba vam mnogo!

Korak 3: Masirajte zanoktice

Nežno umasirajte ulje u nokte i okolnu kožu 2-3 minuta.

Korak 4: Ponavljajte često

Ponovite svaki put (da, svaki put!) kada perete ruke kako biste sprečili isušivanje zanoktica u budućnosti, ili kad god vaše zanoktice izgledaju suvo. Ako su vam nokti posebno lomljivi, nanesite ulje za zanoktice pre spavanja i ostavite da se upije preko noći. Ponovo nanesite ujutru kada se probudite.

Zaista nema načina da preterujete, zato samo napred i nastavite sa primenom! Imaćete prelepe nokte i zanoktice bez bolova za kratko vreme.

Izvor: helloglow.co

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.