"Nail cycling" metoda obećava da će vaši nokti biti zdravi I lepi.
"Nail cycling" metoda obećava da će vaši nokti biti zdravi I lepi.
Foto: unsplash.com/@scaitlin82

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O “NAIL CYCLING” METODI NEGE NOKTIJU

Ne postoji bolji osećaj kada tek izađete iz salona sa sveže urađenim noktima, bilo da je u pitanju gel, akril ili puder u prahu. Međutim, česti manikir može uzrokovati slabljenje noktiju, kao i lomljivost i pucanje. Srećom, novi trend koji se zove „nail cycling“ postaje sve popularniji i obećava da će vaši nokti biti zdravi I lepi.

ŠTE JE “NAIL CYCLING” METODA?

Jednostavno rečeno, “nail cycling” je praksa uzimanja pauze između redovnog manikira, bilo da je akril, gel ili puder, kako bi se vaši nokti odmorili.

Ukoliko često radite gel ili akril manikir, neophodno je da s`vremena na vreme napravite pauzu i date vašim noktima šansu da se rehidriraju. Prilikom uklanjanja gela ili akrila nokti se oštećuju i vremenom postaju slabi i lomljivi što se posle jako teško leči. Međutim ove probleme možete izbeći redovnim pauzama između manikira.

Najbolje je praviti pauzu svakih osam do deset nedelja kako bi se oporavio nokatni matriks  koji se nalazi ispod baze vašeg nokta. Naime, nokatni matriks je područje gde vaši nokti na rukama i nogama počinju da rastu. Matriks stvara nove ćelije kože koje potiskuju stare, mrtve ćelije kože kako bi napravili nokte. Ako vam je cilj da imate jake i zdrave nokte, održavanje zdravog matriksa je ključ.

"Nail cycling" metoda obećava da će vaši nokti biti zdravi I lepi.
Foto: healthline.com

Još jedna prednost „nail cycling“ metode jeste smanjeno izlaganje štetnom UV zračenju koji izaziva rak kože koje emituju UV lampe. Iako FDA (U.S. Food and Drug Administration) smatra da UV lampe nose nizak rizik kada se koriste prema uputstvu, na svojoj veb stranici navode da “izlaganje UV zračenju može oštetiti vašu kožu”. Oni navode da problem mogu uključivati staračke pege, bore i u nekim slučajevima rak. Ako konstantno provodite vreme ispod UV lampe, trebalo bi da pauzirate i koristite obični lak koji ne zahteva sušenje ispod UV lampe.

KAKO DA POČNETE SA „NAIL CYCLING„ METODOM?

Svakih 8 do 10 nedelja planirajte noktima da date najmanje nedelju dana da dišu bez gela, akrila ili pudera. Ukoliko su vam nokti dosta tanki i krti, ova pauza bi trebalo da traje i duže. “Nail cyclingmetodu možete da probate i ako redovno koristite i običan lak za nokte. Tokom pauze pobrinite se da vam ruke i nokti budu hidrirani. Uložite u kvalitetnu kremu za ruke i ulje za zanoktice, kao i sredstvo za jačanje noktiju.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.