Ove biljke su najbolje za kancelariju
Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

KOJE SU BILJKE NAJBOLJE ZA KANCELARIJU?

Šta je to sa sobnim biljkama zbog kojih se osećamo bolje? Niko nije u potpunosti siguran da odgovori na to pitanje, ali izgleda da postoji nešto u nama, nešto drevno, što žudi da budemo blizu prirode u nekom obliku.

Prilično je poznato da su biljke korisne i donose dobre stvari ljudima kada se uvedu u kancelarijsku atmosferu. Ne samo da ulepšavaju naše enterijere, neke od njih mogu, prema Feng Shui-u, privući pozitivnu energiju.

S obzirom na našu urođenu želju da budemo u prirodi, zanimljivo je da smo odlučili da većinu dana provedemo unutra. Ovo se posebno odnosi na kancelarije, gde zaista provodimo većinu svog vremena.

Ovih dana, više nego ikad, proučavaju se prednosti biljaka u kancelariji, a rezultati su ubedljivi. Lista koristi od kancelarijskih biljaka stalno raste: povećana kreativnost, poboljšana produktivnost, smanjenje izostanaka, povećano angažovanje na poslu itd. Nedavno istraživanje britanskih naučnika koji je objavio Univerzitet Eksiter pokazalo je da prisustvo biljaka u kancelariji može da poboljša kreativnost za 45%.

Šta su sobne biljke?

Kratak odgovor je da je sobna biljka ona koja je prilagođena životu pri slabom osvetljenju, obično sa manje vode i nižim potrebama održavanja, i koja može uspevati u zatvorenom prostoru.

Prema Feng Shui-u, zelene biljke imaju veliki uticaj na harmoniju i blagostanje u našim enterijerima. Svaka biljka ima vrlo specifične vrline koje deluju na različita energetska polja. 

Za kancelarijske biljke, tražite biljke koje će se prilagoditi zatvorenim prostorima koji imaju tendenciju da budu topli i koji se mogu prilagoditi područjima sa slabom osvetljenošću i koje zahtevaju malo održavanja. Ovo sužava obim biljaka koje će zaista biti dobre kancelarijske biljke.

Generalno, većina biljaka koje dobro funkcionišu u kancelarijskom okruženju potiču iz tropskih ili suptropskih delova sveta. To su mesta gde je klima topla, topla ili blaga, ona vrsta klime koju većina nas preferira u našim kancelarijama.

Većina sobnih biljaka je poreklom iz šuma u ​​kojima je mnogo sunčeve svetlosti blokirano, kao što su filodendroni. Biljke koje ne zahtevaju mnogo sunčeve svetlosti, rastu sporo, imaju široke, zelene listove i koje mogu da prežive u uslovima veoma slabog osvetljenja. Ovo su najbolje biljke za zatvorene i kancelarijske prostorije, jer čak i kancelarije sa prozorima obično imaju veoma slabo osvetljenje što se tiče biljke.

Šta čini dobru kancelarijsku biljku?

Kancelarijske biljke su one koje zahtevaju nizak nivo svetlosti. To su obično tipovi koji bi, ako se nađu u divljini, bili na dnu šumskog tla sa veoma gustom krošnjom iznad njih. To bi ograničilo svetlost koju dobijaju, tako da su razvili velike, obično zelene listove koji hvataju ono svetlo koje mogu i koriste ih za rast.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir pri odabiru kancelarijskih biljaka je stopa rasta. Generalno, većina ljudi želi biljku koja ne raste veoma brzo jer biljke koje brzo rastu zahtevaju mnogo održavanja i rezidbe.

Uopšteno govoreći, biljke koje se malo održavaju čine dobre kancelarijske biljke i to uključuje biljke koje zahtevaju relativno male količine vode.

Na kraju, uzmite u obzir izgled. Iako želite biljke za koje je lako brinuti, želite i kancelarijske biljke koje izgledaju lepo i poboljšavaju kancelarijski prostor. Samo zapamtite da biljke koje cvetaju, iako izgledaju sjajno, obično zahtevaju više sunčeve svetlosti i više zalivanja i obično cvetaju samo kratko vreme kada su u zatvorenom prostoru.

Koje biljke su dobre za zatvorene prostore? Koje su najbolje biljke za kancelarijski sto?

Neki od najboljih i najčešćih su u porodici Araceae, kao što je spatifilum (npr. Mirni ljiljan, Zmijski ljiljan). Ponekad se nazivaju i aroidima.

Filodendroni – od njih su odlične biljke za zatvorene/kancelarijske prostorije jer postoji toliko mnogo različitih vrsta. Neki sugerišu da postoji više od 900 vrsta. Filodendroni imaju velike i čak impozantne listove i mogu biti ovalnog ili kopljastog oblika. Postoje dve glavne grupe filodendrona – penjači (vinorezni) i nepenjači (usamljeni, nevini).

Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

Pothos – biljke koje imaju velike zelene listove. One su cvetne biljke i pokrivaju širok spektar koje se koriste u zatvorenom prostoru. Pothos su izuzetno uspešni u zatvorenom prostoru – skoro je kao da su evoluirali da rastu u zatvorenom prostoru.

Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

Aglaonema (Aglos) – veliki zeleni listovi sa svetlijim tragovima razlikuju Aglaonemu od nekih drugih biljaka na ovoj listi. Postoji mnogo različitih sorti Aglosa, uključujući novije sorte sa ružičastim i crvenim bojama u stabljikama i listovima. U nekim kulturama su poznati po tome što donose sreću.

Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

Neftitis – biljka sa belim i zelenim listovima koji su obično u obliku strelice. Treba ih držati podalje od životinja, kao što su kućni ljubimci, jer mogu biti toksični.

Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

Dracaena – postoji oko 40 vrsta u ovom rodu i veoma su povezane sa drugom biljkom na ovoj listi, sansevieriom. Neke vrste su velike i nalik na drveće, ali neke su veličine grmlja i prave odlične kancelarijske biljke. Dracene od trske su odlične ako tražite biljku velike visine.

Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

Drveće fikusa – ako zaista želite da dodate nešto više u svoj unutrašnji prostor, razmislite o jednoj od nekoliko vrsta fikusa. Većina stabala fikusa zahteva srednje do visoko osvetljenje.

Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

Sansevieria – rod cvetnih biljaka koje su poreklom iz Afrike. Oni imaju tendenciju da imaju dugačke, visoke, zelene listove oko centralne tačke rasta. Obično proizvode cveće različitih boja od zelenkasto-belih, lila-crvenih ili braon. Sansevieria toleriše neke od najnižih svetlosnih uslova.

Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

Sukulenti – biljke sa debelim, mesnatim listovima koji im omogućavaju da zadrže mnogo vode. Obično im je potrebno puno svetla, pa budite oprezni s tim, ali ove biljke su poznate po tome što su otporne na sušu. Izbegavajte prekomerno zalivanje sukulenata.

Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

Palme – razne vrste palmi kao što su palma Rhapis i palma Kentia su veoma dobre za kancelarijske biljke ako tražite nešto malo više. Oni dobro rade pri srednjem do slabom svetlu, ali nisu baš nisko održavani, pa budite svesni toga.

Ove biljke su najbolje za kancelariju
Foto: ambius.com

Izvor: ambius.com

RECEPT ZA ENGLESKI KOLAČ
Sledeći artikal
ENGLESKI KOLAČ

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.