Sledite ove jednostavne korake i vaši nokti će uvek biti lepi i zdravi.
Sledite ove jednostavne korake i vaši nokti će uvek biti lepi i zdravi.
Foto: @ Racool_studio I freepik.com

8 JEDNOSTAVNIH SAVETA ZA PRAVILNU NEGU NOKTIJU

Održavanje noktiju zdravim i lepim je jako bitna, kako iz zdravstvenih, tako i iz kozmetičkih razloga. Najbolji put do jačih i dužih noktiju je uglavnom kroz jednostavne navike, a ne skupe tretmane.

Sledite ove jednostavne korake i vaši nokti će uvek biti lepi i zdravi.

HIDRIRAJTE RUKE I NOKTE

Redovno hidrirajte ruke i nokte. Kako bi održavali vlažnost kože, nakon svakog pranja ruku namažite hidratantnu kremu ili losion. Hidrirajte nokte prirodnim uljima ili kremom.

OSTAVITE ZANOKTICE NA MIRU

Uobičajena praksa je da zanoktice isečete, nežno pogurate i nakon toga utrljate hranljivo ulje ili kremu. I to je sasvim dovoljno. Ne treba preterano dirati zanoktice jer ona zatvara područje u dnu nokta i tako sprečava klice da uđu I inficiraju nokte. Previše kopanja može dovaesti do odvajanja nokatne ploče od kože, ostavljajući je sklonom gljivičnim infekcijama.

IZBEGAVAJTE KONTAKT SA VODOM

Naravno da ne treba da prestanete da perete ruke i da se tuširate, ali obratite pažnju na to koliko vremena vaši nokti provode u vodi. Preterano izlaganje vodi može da izazove značajan pritisak na delikatne ćelije noktiju, što može dovesti do lomljivosti, ljuštenja i lomljenja. Takođe, prekomerni kontakt sa vodom može oslabiti i strukturu samih noktiju.

Gledajte da koristite rukavice ili da se na neki drugi način zaštitite kada ruke treba da vam budu u kontaktu sa vodom.

BUDITE NEŽNI PREMA NOKTIMA

Ne izlažite svoje nokte jakim proizvodima za čišćenje i hemikalijama i nemojte koristiti nokte za grube radove jer ih tako činite manje otpornim na lomljenje i oštećujete ih. Koristitie zaštitne rukavice za kućne poslove.

GLEDAJTE VREMENSKU PROGNOZU

Zima može itekako negativno uticati na vašu kožu, kosu i nokte. Kako hladno, tako i suvo vreme može prouzrokovati da nokti postanu lomljivi. Takođe, ekstremne promene temperature od izlaska napolje do zatvorenih prostora mogu izazvati dodatnu štetu. Prelazak iz ugrejanog i toplog doma ili kancelarije na hladan vazduh može prouzrokovati da se ćelije noktiju stalno skupljaju i šire, što dovodi do oslabljenja između ćelija, što dalje dovodi do lomljenja i pucanja noktiju. Nosite zimi rukavice i vodite računa da su vam ruke i nokti uvek hidrirani.

PAŽLJIVO BIRAJTE PROIZVODE

TURPIJE ZA NOKTE: Umesto metalnih turpija koje stvaraju mikroskopske pukotine u noktima i time dovode do pucanja noktiju, birajte staklene ili kristalne turpije za nokte.

ACETON ILI SKIDAČ LAKA ZA NOKTE: Popularna sredstva za uklanjanje laka sa noktiju, najčešće na bazi acetona, brzo i efikasno skidaju lak, ali su, kažu kozmetičari, suva, oštra i ipak oštećuju nokatnu ploču. Bolje je da birate odstranjivače bez acetona (Ethyl acetate) jer su nežniji i blaži te čuvaju nokat. Ulja na bazi soje imaju svojstva rastvarača, imaju nešto sporije dejstvo, ali su bolji i nežniji za nokat.

PROIZVODI ZA NEGU NOKTIJU: Koristite proverene i kvalitetne proizvode jer na tržištu postoji dosta proizvoda za negu i rast noktiju koji su u stvari samo prozirni lakovi za nokte i ništa više.

JEDITE ZDRAVO

Kao i za sve, zdrava ishrana itekako ima uticaj na nokte. Vaši nokti su napravljeni od proteina zvanog keratin. Dovoljnom količinom keratina, pored zdravih noktiju, imaćete i sjajniju kosu i čistiju kožu – uvedite u svoju ishranu hranu bogatu proteinima kao što su mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, orasi, semenke, jaja i riba… 

REDOVNO SKRAĆUJTE NOKTE

Redovnim skraćivanjem noktiju omogućićete vašim noktima da budu jači I čvršći. Najbolje vreme za skraćivanje noktiju je odmah posle tuširanja kada je nokatna ploča mekša I lakše se seče. Ne zaboravite da rutpijate neravne ivice u istom pravcu jer turpijanje napred – nazad može oslabiti nokte. Ovo je jedan od najvažnijih saveta za lepe I zdrave nokte.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.