Top saveti kako da se rešite zanoktica
Top saveti kako da se rešite zanoktica
Foto: unsplash.com/@eliiesh

KAKO DA SE REŠITE ZANOKTICA

Još jedan dosadan i uporan beauty problem kod dama su i zanoktice. Javljaju se usled upalnog procesa na korenu nokta, a nastaju tako što tanka koža koja pokriva koren nokta naglo počne da puca. To pucanje kožice se javlja zato što nokat raste mnogo brže nego kožica.

Pored toga što izgleda veoma neuredno, zanoktice mogu i mnogo da bole, čak i da se inficiraju. Iz tog razloga je veoma bitno lečiti ih na vreme.

Predstavljamo vam najbolje NAČINE kako da sami izlečite zanoktice!

POTISKUJTE ZANOKTICE

Pravilno uklanjanje zanoktica se radi potiskivanjem zanoktica odnosno kože sa nokatne ploče. Pre potiskivanja zanoktica, OBVEZNO ih prvo omekšajte! Potrebno je da ruke potopite u mlaku vodu ili kupku kako bi zanoktice omekšale i nakon toga metalnim guračem ili drvenim štapićem, zanoktice pogurajte ispod nokta. Nemojte ih nikako seći jer bi tako rizikovali da se izložite raznim infekcijama koje one sprečavaju. Možete skratiti samo višak kože nakon potiskivanja koji je ostao.

KORISTITE KREME ZA ZANOKTICE

Koristite ulje ili kreme za regeneraciju i hidrataciju zanoktica i to bi trebalo da radite otprilike svaki drugi dan.

PRE SVEGA PRAVILNA NEGA

Kada je koža oko noktiju isušena, gubi se prirodna masnoća koja im daje elastičnost i tada se zanoktice pojavljuju. Iz tog razloga je veoma važno da mažete ruke hidratantnim i hranljivim kremama.

IZBEGAVAJTE VRUĆU VODU

Izbegavajte da perete ruke sa vrućom vodom, iz razloga što vruća voda izvlači svu vlagu iz kože.

KORISTITE BLAGE SAPUNE

Najbolje za kožu je da koristite blage sapune, još najbolje sa glicerinom.

KORISTITE RUKAVICE

Kada čistite kuću i koritite hemikalije ili perete nešto vrućom vodom obavezno koristite zaštitne rukavice, kako bi zaštitili kožu.

JEDITE ZDRAVO

Gledajte da unosite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama, kalcijumom, cinkom, gvožđem i proteinima, kao i vitamine A, B, C. D i E. Zato jedite ribu, voće, povrće, žitarice…

NAPRAVITE HRANLJIVO ULJE ZA ZANOKTICE

Ovo je recept za odlično ulje koje će nahraniti nokte, a od zanoktica na rukama neće biti ni traga.

Potrebno vam je:

  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika ulja vitamina E
  • 2 kapi eteričnog ulja limuna ili lavande

Priprema:

Na blagoj vatri ugrejte kokosovo i maslinovo ulje. Dodajte vitamin E i eterično ulje i lepo promešajte. Smesu prelijte u odgovarajuću činiju i potopite nokte u ulje dok je toplo. Smesu umasirajte lagano u nokte i zanoktice. Držite dok se ulje ne ohladi, a kada završite obrišite nkte čistom krpom.

SAVET PLUS:

Nemojte nikada deliti svoj pribor za negu noktiju jer to može dovesti do razmene bakterija koje se nalaze u koži oko nokta. Takođe, koristite kvalitetne lakove i skidače laka za nokte.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.