Lekovita svojstva i upotreba kantariona
Lekovita svojstva i upotreba kantariona
Foto: PhotoMIX-Company I pixabay.com

KANTARION: lekovita svojstva i upotreba

KANTARION se upotrebljava za lečenje mnogih bolesti, a veoma je poznat po svojim antibakterijskim i antiviralnim dejstvima. Raste na livadama, pašnjacima i kamenim liticama, a cveta od maja do avgusta u zavisnosti od podneblja.

Kantarion raste do 60 cm, ima specifičan miris i ukus. Koristi se u obliku čaja, kapi, ulja, tableta, kapsula, vaginaleta

Ova magična biljka obiluje vitaminom C, gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom i kolinom. HIPERICINU, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje se najveći broj lekovitih svojstva jer sprečava razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje upalne procese u telu. HIPERFORIN je drugi važan sastojak koji sprečava razgradnju serotonina (hormona odgovornog za dobro raspoloženje) i na taj način ublažava simptome depresije.

Kantarion, takođe pomaže kod ublažavanja simptoma gastritisa, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja, kod homoroida, čira na želucu …

Iz kantariona je izolovan MELATONIN koji se luči u organizmu tokom sna, pa se iz tog razloga kantarion može koristiti i kao lek protiv nesanice.

Kantarion blagotvorno deluje kod svih nervnih tegoba, problema sa govorom i histerijom. Pomaže u lečenju oštećenog tkiva tako što regeneriše otvorene rane, oštećenu kožu lica i opekotine.

Kantarion deluje podsticajno na ginekološki sistem kod žena: razvoj organa, regulaciju mesečnih ciklusa, ranice na grliću materice, upale jajnika, ciste na jajnicima…

Ulje kantariona pomaže u olakšavanju problema kod išijasa i reume. Potrebno je samo da utljate ulje na bolna mesta. Takođe, kantarionovim uljem se tretiraju bubuljice, akne, bore, strije, čak i celulit. S obzirom na to da sadrži jedinjenja koja uništavaju gljivice i bakterije, primena čistog kantarionovg ulja suzbija izazivače svih iritacija na koži. Zbog svojih antibakterijskih i antizapaljenskih dejstava, kantarionovo ulje se pokazuje kao odlično sredstvo u tretmanu iritirane kože glave. Svi koji pate od proređivanja ili gubitka kose mogu se osloniti na ovo čudesno ulje. Kantarionovo ulje hrani koren kose, dobar je borac u borbi protiv peruti i seboreičnog dermatitisa.

Evo kako da napravite ULJA KANTARIONA

Foto: dreamstime.com

Biljku treba da naberete u punom cvatu (jul i avgust). Kada naberete, polako skinite cvetove i listove i stavite ih u staklenu flašu koja ima široko grlo. Cvetovi i listovi treba da zauzmu 1/3 flaše od 1 litar.

Hladno ceđeno (extra virgin) maslinovo ulje nalijte u flašu do vrha i dobro zatvorite. Flašu tako ostavite na sunčevom mestu narednih 6 – 7 nedelja. S vremena na vreme je promućkajte. Imajte na umu da ukoliko je leto promenljivo, ranije krenu kiše, bocu treba da držite na toplom mestu. Nakon navedenog vremena, sadržaj flaše bi trebao da postane svetlocrven i takav se smatra najkvalitetnijim.

Tečnost iz boce prelijte kroz gazu i dobro iscedite sve zaostale delove biljke natopljene maslinovim uljem. Dobijenu tečnost prelijte u staklenu bocu tamne boje. Ako na površini tečnosti primetite sloj vode, skinite ga uz pomoć gumene cevčice. Čuvajte ulje na tamnom mestu.

Imajte na umu: kantarionovo ulje se smatra fototoksičnim, što znači da se valja izlagati suncu nakon mazanja uljem po koži.

Kako da napravite ČAJ OD KANTARIONA

Lekovita svojstva i upotreba kantariona
Foto: burst.shopify.com/@thenomadbrodie

U šolju stavite 2 kašike mrvljenih listića kantariona i prelijte sa 250 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 5 – 10 minuta, zatim procedite. S obzirom da je ukus kantariona gorko – sladak, čaj možete da zasladite sa medom u zavisnosti od vašeg ukusa.

Čaj možete piti 2 puta dnevno, ujutru i uveče.

KADA NE SMETE KORISTITI KANTARION?

Kantarion ne treba da koristite u trudnoći i dojenju pošto nema dovoljno informacija na temu delovanja kantariona na nerođeno dete. Smatra se da izaziva vrtoglavicu i iritabilnost kod dece koja se još uvek doje, tako da je najbolje da sačekate da prođe period dojenja.

NEŽELJENA DEJSTVA

Fotosenzitivnost: ovo je veoma važno ako kantarion koristite površinski, na koži. Javlja se veoma retko, ali ako osetite da vas od svetlosti bole oči ili da vam koža brže gori, treba da prestanete sa konzumiranjem kantariona.

SA KOJIM LEKOVIMA KANTARION NE TREBA ISTOVREMENO PRIMENJIVATI?

Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se smanji dejstvo leka. Poznati su slučajevi žena koje su uprkos korišćenju kontraceptivnih pilula zatrudnele, jer su istovremeno koristile pilule i kantarion, pa je tada ipak neophodan dodatni vid zaštite.

Potrebno je izbegavati korišćenje kantariona sa antidepresivima, jer ima isti mehanizam dejstva (povećava nivo serotonina), pa može dovesti do prekomernog povećanja serotonina, a to predstavlja rizik za razvoj serotoninskog simptoma.

Kantarion smajuje dejstvo lekova za regulaciju holesterola, smanjuje koncentraciju lekova koji sprečavaju odbacivanje transplantovanog organa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.